Ticking Truss Barn_Surrey_02.2_A-Zero Architects_BANNER.jpg
 
 
 
Ticking Truss Barn_Surrey_01_A-Zero Architects.jpg
 

Architect : A-Zero Architects

Giles Bruce, Shoichi Sado, Ross King, Mizue Katayama

Structural Design: Crouch Waterfall

Photographs © Adam Scott

A very long and narrow former chicken shed was transformed into a new dwelling for a family. Planning limitations prevented the building from increasing in size, so it was decided to opt for a scissor truss arrangement to maximise the ceiling height at the centre of the space.

 

Constructed on site from glulam timber, the eleven scissor trusses are all subtly different introducing a structural rhythm along the length of the space. This is achieved by varying the angle of the steel tie at each structural bay, not unlike the ticking hands of a clock.

PUBLICATIONS

 
A-Zero Architects_Ticking Truss Barn_GF_1-100.jpg
 

Strategy

02

Use Timber instead of Steel

The project uses a scissor truss structure, in order to maximise the internal ceiling height, and avoid horizontal tie beams. The structure is principally glulam, using steel elements only for connections and one of the diagonal braces. 

The fully internalised structural frame gives the glulam a strong visual presence in the space whilst allowing a continuous air-tight membrane outboard of the structural frame, and a highly insulated envelope outboard of this again.

 

We worked with local carpenters to make the frame, using a series of hand-built models to explain the construction sequence and communicate the design.  

Ticking Truss Barn_Surrey_C_A-Zero Architects.jpg

Similar projects