Housing on a Ridge_Guildford_banner_A-Zero Architects.jpg
 
 
 
Housing on a Ridge_Guildford_02_A-Zero Architects.jpg
 

Planning approval has been granted for our design for a new residential development in Guildford, UK. The site, located along a steep ridge connecting Guildford Cathedral with the train station, was occupied for over 90 years by Safeguard Coaches who operated a fleet of buses and coaches across Surrey.  

After 90 years as a bus garage, and given the sites proximity to the train station, we aimed to minimise cars in the proposal. A fundamental design intention was to create a central landscape area in the scheme with no vehicles whatsoever, which would be the visual and social focus for the scheme. This will also be an important part of developing a resilient drainage strategy, and an important habitat for local biodiversity.

The slope of the site informed the massing. The roof geometry avoids horizontal eaves which would exaggerate the height with respect to the sloped ground plane, and instead following the overall site topography though a series of undulations. This massing approach and a series of setbacks allows the development to be read as individual houses, as opposed to a single block of flats. The material palette of brick, and copper reflects the materials of the nearby Guildford Cathedral, and as high-quality materials which will enhance the public realm. 

 

A fabric first approach, coupled with a communal air source heat pump, provides a low carbon design approach, which will be an exemplar within Guildford.

A-Zero Architects_Housing on a ridge_GF_1-100.jpg
 

Architect : A-Zero Architects

Giles Bruce, Shoichi Sado, Phillip Toyin

Planning Consultant : Fuller Long Planning Consultants

Visualisations : Atlerier Replica

Strategy

08

Balance amenity and density

As a speculative development, achieving a high density was fundamental for commercial viability. The scheme provides 19 units within three blocks (11 x 1 bed units, 3 x 2 bed units and 5 x 3 bed units). Five of the units will be affordable housing.

The site strategy positions the three blocks around the central courtyard which faces south toward the sun. The blocks were articulated to provide a visual distinction between individual units, and the gabled chamfered to ensure that all units are dual aspect. The site is sloped by 3.5m across its length, and this level difference creates a series of level differences between the three blocks in section, and a public realm that is stitched through the site by a series of interconnecting pathways. 

Similar projects