Dogtooth House_London_BANNER_A-Zero Architects.jpg
 
 
 
Dogtooth House_London_08_A-Zero Architects.jpg
 

This is a new build town-house located in central London.  The site, a narrow piece of land less than half the width of the adjacent houses, faces a community garden. Because of the narrowness of the site, the house effectively has a single room per floor, all connected by a staircase which cork-screws from daylight-filled basement to the park-facing loft level.

 

The three facades of the house are of two brick types, a yellow London-stock typical of the area and a red imperial brick, with dog-tooth coursing in reference to the cornice details of the adjacent houses.  Roof and fenestration lines are carried through from old to new, but translated into new proportions and new relationships. The material and geometric connection of new and old anchors the building to its context, and hopefully means that the building doesn’t look too much like the new kid on the block. 

 

 

PUBLICATIONS

  • Dwell Magazine, 'Dogtooth Brickwork Makes a Narrow London Terrace House Stand Out While Blending In'  Iain Aitch, 2020. 

 

Architect : A-Zero Architects

Giles Bruce, Shoichi Sado, Ingrid Hu, Phillip Toyin

Structural Design: Fluid Structures 

Contractor : March Construction

Photographs © Adam Scott, © John  McClain

A-Zero Architects_Dogtooth house_GF_1-100.jpg
 

Strategy

03

Design buildings which last

This house is located in a conservation area, a part of London with many layers of history. The original houses are already over 150 years old, and we wanted our new house to last at least as long as that.  

The original houses are typical London town houses. Part of the Grosvenor Estate, the original terraced housing was constructed in several phases throughout the 1800s. A bomb was dropped during WWII, destroying a length of the original terrace and creating open land which became the Community Garden today. Our site is to the edge of this garden.

The key concept that the house should be ‘strangely familiar’; respectful to the character of the conservation area, but also of its own time.  

 

We identified a dog-tooth brick cornice detail on the adjacent terraced houses and elaborated this detail on the front and side elevations in a slightly unexpected way, wrapping it over and around the side elevations. We worked with both Fluid Structures Ltd. and March Construction Ltd. to test a variety of brick junction ideas by making 1:1 mock ups. We are grateful to both companies for their perseverance, craftsmanship and engagement with the project, which resulted in the house’s subtly sculptural appearance, which is clearly new, but echoes the original context.

Dogtooth House_London_detail2_A-Zero Architects.jpg
 

Strategy

07

Maximise height, light and vertical connections

The main living space in this house is in a semi basement. We used various strategies to maximise the natural light levels to make this a joyous space for living. A double height light shaft borrows east light from the adjacent park via a ‘pericope’ (conveniently bathing the morning coffee pot in sunlight). A rooflight top lights the piano, and the internal ceiling slops up toward the end to see more sky. The result of these small moves is not only to increase the quantity of light, but also to change the quality through the day – sunlight dancing on the floor as it shines through the leaves of the trees, soft light reflected through the curve of the periscope.

Dogtooth House_London_05_A-Zero Architects.jpg

Similar projects